Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka pieczona

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 szt
śliwki 20 dag
jabłka 4 szt
czosnek ząbki 1 szt
olej 3 łyżki
majeranek do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka pieczona

Kaczkę dokładnie nacieramy z zewnątrz i wewnątrz solą zmieszaną z majerankiem i czosnkiem, odkładamy na co najmniej godzinę. Następnie smarujemy olejem i wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika. Gdy mięso się zrumieni, dno blachy należy skropić wodą i zmniejszyć dopływ ciepła. Gdy mięso już prawie miękkie, wokół kaczki ułożyć połówki obranych i pozbawionych gniazd nasiennych jabłek oraz sliwki, oblać jesosem i razem upiec. Miękką kaczkę pokroić na porcje, podawać obłożoną jabłkami z ziemniakami i surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 31.10.2012 23:38
już czuję ten smak
olkaaa 15.06.2012 11:16
uwielbiam kaczkę
romanrafal
romanrafal 23.02.2012 16:04
rewelacja
mehia 26.02.2011 18:36
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak