Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczeń z szynki z sosem grzybowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 80 dkg
cebula
masło 2 łyżki
czosnek 3-4 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
śmietana 100 ml.
mąka 2 łyżki
oliwa
sól do smaku
bulion warzywny 1 szkl.
grzyby suszone 50 g.

Przepis i sposób przygotowania na: pieczeń z szynki z sosem grzybowym

czosnek posiekać i utrzeć z odrobiną soli,grzyby namoczyć w niepełnej szklance przegotowanej wody,szynkę przyprawić solą,pieprzem,czosnkiem,majerankiem i odstawić na 0,5 godz.obsmażyć szynkę na oliwie a następnie wstawić do piekarnika na 190st. i piec 1,5-2 godz.co kilkanaście minut podlewać sosem lub wodą,na patelni rozgrzać oliwę i zeszklic cebulę,pokrojone grzyby dodać do cebuli razem z liściem laurowym,smażyć przez 3min.następnie dodać płyn z moczenia grzybów i 1 szkl.bulionu lub wody,całość gotować do czasu grzyby będą miękkie,mąkę wymieszać ze śmietaną,dodać do niej 3 łyżki bulionu z patelniwymieszać i wlać do grzybów,cały czas mieszając,zagotować sos,doprawić do smaku,szynkę pokroić w plastry i polać sosem grzybowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ankaryba 25.10.2011 01:00
super pyszna
Grazyna0211 07.04.2011 15:45
taka pieczeń to jest to!
pigila
pigila 13.12.2010 20:23
mniam, mniam
Tomek16 13.12.2010 16:41
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak