Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

turron

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 25 dkg
cukier 10 dkg
migdały zmielone 30 dkg.
białko 4 szt.
migdały 10 dkg
orzechy laskowe 10 dkg
aromat migdałowy
cytryna
olej arachidowy 2 łyżki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: turron

całe migdały sparzyć,obrać następnie uprażyć z orzechami na patelni,ostudzić,wymieszać z olejem arahidowym,cytrynę sparzyć zetrzeć skórkę,w rondelku rozgrzać miód,dodać cukier i rozpuścić,białka ubić na sztywno,dodać do przestudzonego miodu,mieszać ok.10min.ponownie postawić na mały ogień ciągle mieszając aż masa się skarmelizuje,do masy dodać startą skórkę,zmielone migdały,całe migdały,orzechy oraz kilkakropel aromatu,wymieszać,wylać masę do formy,wygładzić łyżką zmoczoną w wodzię i odstawić w chłodne miejsce na 1 dobę,aby masa zastygła,gotowy turron posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 26.07.2015 18:01
Jadłam tradycyjny hiszpański, jest bardzo smaczny
Seba 13.01.2014 14:23
smaczny deser
cooleczka 14.03.2013 12:32
brzmi smacznie
Wafelek2601 20.02.2012 23:15
super
suzana 12.12.2010 22:02
bardzo fajne:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak