Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wigilijny i nie tylko tatar ze śledzia

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

lub tusza śledziowa 1 szt
chleb pszenny 1 kromka
cebulki szalotki 3 szt
jabłko 1 zielone
filety śledziowe 2 szt
jajko 1 do panierki

Przepis i sposób przygotowania na: Wigilijny i nie tylko tatar ze śledzia

Obrany i oczyszczony filet śledziowy lub tuszę śledziową namoczyć w mleku.

W mleku namoczyć również kromkę chleba.

Jajko ugotować na twardo, szalotki obrać, drobno posiekać.

Jabłko obrać i zetrzeć na tarce.

Polać sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

Filety ze śledzia osączyć i posiekać.

Odcisnąć namoczony chleb.

Filety i chleb, jabłko, posiekane jajko i szalotki zmiksować. dodać parę kropel oleju, tak aby otrzymać gęstą gładką masę.

Całość doprawić sokiem z cytryny lub octem jabłkowym.

Tatar udekorować półplasterkami cytryny lub jabłka.

Podajemy go z razowym pieczywem gruboziarnistym, najlepiej z ziarnami słonecznika.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 20.02.2011 11:21
wygląda bardzo apetycznie
Dorota71 17.09.2010 09:03
fajnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak