Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śnieżny lukier do ciastek

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 2
cukier puder 1,5 szklanki
sok z cytryny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Śnieżny lukier do ciastek

Cukier puder przesiewamy przez sitko (dobrze jest przesiać więcej, gdyż czasami trzeba dodać więcej cukru). Biała jajek ubijamy na sztywno mikserem i mieszając nadal dodajemy po łyżce cukier puder. Dodajemy cukru tyle, aby konsystencja była sztywna, ale zachowała elastyczność (w zależności od wielkości jajek, wystarczyć może 1,5 szklanki a czasami trzeba dodać 2 szklanki). Gdy już ubijemy, ścinamy sokiem z cytryny.

Lukier nadaje się najlepiej do wyciskania przez tutkę lub woreczek i tworzenia wzorków. Można go zabarwiać, przez dodanie kilku kropel soku z jagód, malin czy gęstego soku pomarańczowego lub marchewkowego, ale wtedy trzeba też dodać trochę więcej cukru pudru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak