Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ześliwkami i z budyniem

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 1/2 kg
mąka 2.5 szkl
cukier 1,5 szkl
masło 1 kostka
mleko 1 l
śmietana 2 łyżki
jajko 6 szt
cytryna 1 szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
budyń 2 opk
kakao 2 łyżki
polewa czekoladowa

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ześliwkami i z budyniem

Wycisnąc sok z cytryny,masło utrzeć z cukrem,dodać 100ml mleka,mąkę,jajka i ubitą pianę,proszek do pieczenia,sok z cytryny oaz śmietane..Utrzeć na gładką masę.Podzielić na dwie częsci,do jednej dodać 2 łyżkimąki,a do drugiej 2 łyżki kakao.Dojrzałe sliwki pokroić na połówki,usunąc pestki i opruszyć mąką.Dno formywyłożyć papierem do pieczenia,najpierw wylać jasne,pozniej ciemną masę i pionowo wkładać śliwki.
Piec około 60 min w temp.180 stopni.W 3/4L mleka zagotować budyń,wyłożyć na ciasto.Gdy ostygnie polać polewą i posypać orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 27.02.2012 08:22
fajne
marchewka 22.07.2011 12:26
ciekawy pomysł, dobrze, że już niedługo sezon śliwkowy
Ania67 04.04.2011 22:49
zapowiada się pysznie
iza15 12.12.2010 19:16
pyszne
iga2 12.12.2010 19:01
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak