Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka Alpejska

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt
cukier 5 łyzek
mąka tortowa 5 czubatych łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 2 kg
cukier puder 2 łyżki
śmietana 30% 500 g
kakao do posypania
galaretka 2 op
jabłko 2 op
cytryna 2 op

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka Alpejska

Białka ubijamy z cukrem. Dodajemy żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wylewamy cienką warstwą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180st. Po tym czasie biszkopt wyciągamy i studzimy.

Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę, a następnie chwile przesmażamy lub obgotowujemy. Galaretki przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, a następnie dodajemy do nich jabłka. Całość przelewamy na biszkopt i czekamy do wystygnięcia.

Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i rozsmarowujemy na jabłkach. Całość posypujemy dla ozdoby kakao.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 27.06.2012 19:00
rewelacyjne ciasto !
czekoladka_m 29.05.2012 16:33
cudowna...:)
Adamorek 29.04.2012 11:33
ciekawa wersja
monisia1977 06.02.2012 09:45
dobre
IKrakowianka 08.11.2011 08:05
pyszna
Ewa104 12.10.2011 14:31
Pysznie wygląda,aż wzroku nie można oderwać.
motomaniak 12.07.2011 10:59
pyszne
Teresa19 20.03.2011 13:13
Super wygląd.
jolajka 23.01.2011 11:03
wspaniały deser
IlonaAlbertos 24.12.2010 23:18
Wygląda bajecznie :)
ZEWA 18.12.2010 13:17
chętnie bym zjadła takiej szarlotki
Katarzyna156 15.12.2010 09:45
wygląda świetnie :)
krzyniu1984 15.12.2010 08:32
bardzo fajne!!!
MAR3STA 14.12.2010 21:59
pięknie wygląda;)
patusia 13.12.2010 00:41
Ciasto wygląda bardzo apetycznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak