Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche maślane ciasteczka

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier puder 16 dag
mąka 15 dag
sól szczypta
skórka otarta z cytryny z 1/4 szty
jajko 1 szt
masło schłodzone 7 dag
sok z cytryny 2 łyżki
margaryna do blaszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche maślane ciasteczka

Na stolnicy wymieszać mąkę (1 -2 łyżki odłożyć) z 6 dag cukru pudru, solą i skórką z cytryny, dodać jajko.
Masło posiekać na drobne kawałki, rozłożyć na mące.
Szybko zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
Na oproszonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość 3-4 mm i foremką wyciąć choinki, posypać cukrem.
Ciasteczka ułożyć na natłuszczonej blasze, wstawić do piekarnika i piec 8-10 minut w temperaturze 175°C na złotożółty kolor.
Ciasteczka zdjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 11.07.2011 14:13
lubię ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak