Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto drożdżowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 75 dag
mleko 1 szklanka
drożdże 6 dag
cukier 20 dag
masło 20 dag
żółtko jajek 5 szt
jajko 2 szt
rodzynki 1 łyżka
Skórka pomarańczowa kandyzowan 1 łyżka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe

Drożdże rozmieszać z małą ilością ciepłego mleka, łyżeczką cukru i szklanką mąki, odstawić aby wyrosły. Jajka i żółtka włożyć do miski, dodać cukier i ubijać na parze, aż masa zgęstnieje, następnie przestudzić. Dodać z wyrośniętym rozczynem do mąki, dolać resztę mleka i bardzo dokładnie wyrobić ciasto. Dodać rozpuszczony tłuszcz, rodzynki oraz skórkę pomarańczową. Odstawić ciasto aby wyrosło, następnie przełożyć do przygotowanej formy a gdy powtórnie wyrośnie posmarować roztrzepanym białkiem i wstawić do upieczenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 04.02.2014 08:56
pyszne ciasto
czekoladka_m 06.01.2014 19:23
Pyszniutkie to ciasto:)
m1monika 23.07.2012 10:34
smaczne :-)
Iwona51
Iwona51 26.12.2011 00:18
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak