Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eklery z bitą śmietaną i dżemem truskawkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 20 dag
śmietanka tortowa 36% 0,5 litra
masło lub masło roślinne 10 dag
jaja 4-5 szt
sól szczypta
cukier puder około 0,5 szklanki
woda 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Eklery z bitą śmietaną i dżemem truskawkowym

Mąkę przesiać 2 razy.
Zagotować wodę z solą oraz masłem.
Do gotującej się wody z dodatkami dodawać mąkę i gotując ucierać aż do powstania gładkiej masy.
Masę przestudzić, i do przestudzonej dodawać jaja - każde następne jajko dodajemy, gdy poprzednie będzie już dobrze wmiksowane w ciasto.

Gotowym ciastem napełniamy rękaw cukierniczy i na przygotowaną blachę wyciskamy podłużne korpusiki z ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 195 - 200 stopni C. i pieczemy eklerki około 19- 22 minuty.
Upieczone odstawiamy do ostudzenia i po ostudzeniu przekrawamy je wzdłuż na pół.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
Ubitą śmietankę nakładamy na spodnią część ostudzonej eklerki, tak, by środek pozostał wolny - tylko brzegami.
W pusty środek nakładamy po ok. 1 łyżeczce dżemu i nakrywamy je wierzchnią częścią.
Wierzchy gotowych eklerek ozdobić polewą czekoladową i ozdobnym wężykiem z pozostałej ubitej śmietany, lub posypać kokosem albo cukrem pudrem

Smaczne ciacho na podwieczorek i nie tylko. Dżem możemy zastąpić miękkimi owocami: jagody, poziomki, maliny, jeżyny lub truskawki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 11.07.2011 14:10
lubię eklerki
ZEWA 07.11.2010 13:01
gołym okiem widać, że eklery dodane przez Gusie1000 to eklery ze sklepu
buksiak12 22.08.2010 18:38
super przepis
Dorota71 22.08.2010 18:09
zapewne pychotka
Emilia22 22.08.2010 17:49
pewnie niebo w gębie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak