Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babka kolorowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
jajko 5 sztuk
margaryna 200 gram
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
śmietana pół szklanki
kakao 2 łyżeczki
kisiel truskawkowy 2 łyżeczki
lukier do dekoracji
skórka pomarańczowa do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: babka kolorowa

Miękką margaryne ucieramy z cukrem.Ucierając kolejno dodajemy zółtka i śmietanę.Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Białka ubijamy na piane i delikatnie łączymy z ciastem.Na natłuszczoną i obsypaną tarta bułką formę wykładamy 1/3 ciasta,a pozostałe dzielimy na dwie części:do jednej wsypujemy kakao a drugą mieszamy z kiślem.Wylewamy pozostałe ciasto do blaszki.Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu lukrujemy i posypujemy skórka pomarańczową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiakova 18.06.2012 07:49
cudna
caffee_tea 16.03.2012 22:18
smakowicie wygląda
Goya 27.10.2011 10:55
super
cukiereczek 05.10.2011 10:11
piękna +
wolochski 07.06.2011 23:45
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak