Paluszki ziemniaczane

Paluszki ziemniaczane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    50 dag
  • jajka

    2 szt
  • mąka

    1/2 szkl
  • bułka tarta

    2 łyzki
  • tłuszcz do smażenia

  • majeranek

    1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa mielona

    1/2 łyżeczki
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać 1 całe jajko i żółtko, wymieszać. Wsypać przyprawy, sol, dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Wyłożyć na stolnicę, podzielić na mniejsze części, rękami wywałkować cienkie wałeczki i pokroić je na 10 cm. paluszki. Paluszki posmarować lekko spienionym białkiem i otoczyć w tartej bułce. Smażyć w sporej ilości rozgrzanego tłuszczu.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

romanrafal

26.11.2013 14:02
bardzo fajny przepis

IlonaAlbertos

14.07.2013 16:11
Wyglądają smakowicie.

Iwusia

14.05.2013 23:16
wspaniałe :)

manaika

19.07.2012 16:50
suoer

ankaryba

28.09.2011 23:51
pycha

mehia

16.04.2011 20:56
apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat