Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztecteciki ptysiowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

woda 1 szklanka
masło 70 g
mąka 1 szklanka
jajko 5 szt
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztecteciki ptysiowe

Wodę z tłuszczem i solą zagotować. Do wrzątku wsypać mąkę, ciągle mieszając rozbijać grudki. Zestawić gdy ciasto stanie się szkliste. Gdy lekko przestygnie wbijać po 1 jajku i ucierać. Z gotowego ciasta łyżką kłaść na wysmarowanej blasze porcje ciasta wielkości niewielkiego jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i piec około 30 minut. Podczas pieczenie nie otwierać piekarnika, gdyż ptysie opadną. Wyjąć gdy ciasto jest złociste, rumiane i suche. Po upieczeniu przekroić wzdłuż i napełniać kremem lub farszem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 08.03.2012 09:06
super
mehia 13.02.2011 14:17
ciekawy :)
suzana 11.12.2010 18:03
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak