Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

strucla makowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg.
cukier brązowy 2,5 szkl.
żółtko jajek 9 szt.
drożdże 10 dkg
mleko 1/2 l
margaryna 1 kost.
sok z cytryny
masa makowa
mak 0,5 kg
cukier 1 szkl.
miód 4 łyżki
margaryna 1/2 kost.
cukier wanilinowy
białko 4 szt.
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: strucla makowa

rozetrzeć drożdże z 2 łyżkami cukru,mąki i ciepłym mlekiem,odstawić do wyrośnięcia,margarynę roztopić,utrzeć żółtka z pozostałym cukrem,dodać rozczyn,resztę ciepłego mleka i mąkę wyrobić ciasto,wlać sok z cytryny oraz margarynęwyrobić,przykryć i odstawić do wyrośnięcia.mak zalać wrzątkiem,zagotować osączyć i zemleć,podgrzać miód,dodac margarynę,cukier,cukier waniliowy a gdy wszystko się rozpuści dodać mak oraz bakalie wymieszać,białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę,dodać do masy wymieszać,wyroąnięte ciasto podzielić na 2 części,rozwałkować,nałożyć masę zwinąć w rulon,posmarować wierzch jajkiem włożyć na blachę,piec ok,45min.w temp.190st.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 26.12.2011 12:15
pycha
Monika193
Monika193 20.12.2011 20:52
domowa najlepsza!
Wafelek2601 19.06.2011 09:41
pyszna
mysza666 14.12.2010 15:06
Pycha:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak