Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w sosie waniliowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 50 dag
cukier 3 łyżki
mleko 250 ml
cukier waniliowy 15 g
żółtko jajek 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w sosie waniliowym

Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne i ugotować wrzucając do wrzącej wody (ok 0,5l). Gdy są miękkie, odcedzić i ułożyć w salaterce. Żółtka ubić z 2 łyżkami cukru do białości. Zagotować mleko z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem. Wrzące mleko wlewać powoli do utartych żółtek stale ubijając. Masę wstawić do naczynia z wrzącą wodą i ubijać na parze. Gdy sos zgęstnieje, zdjąć, ostudzić mieszając od czasu do czasu. Zimnym sosem zalać ugotowane gruszki. Oziębić.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 17.12.2013 14:52
proste i smaczne
ben-ka 17.12.2013 10:52
Musiały być smaczne.
romanrafal
romanrafal 30.11.2013 15:44
super pyszne gruszeczki
Kate131 23.01.2013 15:45
pycha
Kate131 23.01.2013 15:44
pycha
kate.500 26.07.2012 22:29
cudowny deserek
Iwona51
Iwona51 23.12.2011 09:06
smaczna
mehia 21.05.2011 21:19
niezłe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak