Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z jabłek

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kg
cukier 60 dag
cytryna 1 szt
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z jabłek

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Oczyszczone owoce bezpośrednio po obraniu wkładać do wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym, aby nie ściemniały. Skórki i gniazda nasienne zalać wodą i gotować około 20 minut z dodatkiem pokrojonej w plasterki cytryny. Ugotowany wywar odcedzić, połączyć z cukrem i gotować do momentu aż stanie się klarowny. Wówczas do wrzątku dodać pokrojone w cząstki jabłka, gotować tak długo, aż pojawią się oznaki krzepliwości. Gotowy dżem wkładać do przygotowanych słoików. Zamknąć słoje, ostudzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 21.11.2012 09:51
uwielbiam swojskie dżemy
zuzanna_z 21.05.2012 12:24
smaczne
olkaaa 30.04.2012 18:49
extra
Norgiusz 25.03.2011 07:04
oj,juz nie pamietam kiedy robilam...
Margo1 11.12.2010 19:08
DAWNO TEMU ROBIŁAM

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak