Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z pasztetówką wiejską

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2 szt
boczek 30 dkg
jajko 2 szt
czosnek 2 ząbki
mięso mielone gotowane 20 dkg
grzyby suszone 10 gr
smalec 125 gr
margaryna 125 gr
żółtko jajek 2 szt
śmietana 12% 3 łyżki
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
mąka 3 szklanki
kasza manna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z pasztetówką wiejską

Z mąki oraz żółtek, śmietany, margaryny i smalcu zagnieść kruche ciasto. Odrobinę posolić i odłożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie pokroić boczek i wysmażyć. Na wytopionym tłuszczu zeszklić pokrojoną drobno cebulę. Obrać czosnek, przygotować mięso. Jeśli mamy grzyby suszone obgotować je i odcedzić. Wszystko razem tzn: pasztetową, czosnek, cebulę, boczek, surowe jaja, grzyby, kaszę mannę oraz mielone mięso mielić w rozdrabniaczu na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto, podzielić na 2 dwie części. Każdą z nich rozwałkować na wysokość około 0,5 cm w duży owal. Posmarować grubo masą pasztetową i zwijać jak roladę. Piec w temperaturze około 18/190 stopni około 50 minut. Kiedy lekko przestygnie kroić na skos i podawać do barszczu czerwonego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara33 19.03.2012 08:43
super
MAR3STA 12.12.2010 18:08
smacznie i jak świątecznie;)
MAŁGORZATA108 11.12.2010 15:34
Sympatyczny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak