Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryż z orzechami i bitą śmietaną

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 2 szklanki
masło 1 łyżka
ryż 1/2 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
Cynamon mielony Prymat 1 łyżka
morele suszone 4 szt
sok jabłkowy 4 łyżki
orzechy 10dkg włoskie i laskowe
śmietana 30% 1/2 szklanki
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ryż z orzechami i bitą śmietaną

morele namoczyć w soku jabłkowym.W rondlu zagotować mleko z masłem a gdy zacznie wrzeć wsypać ryż.Dodać cukier waniliowy i cynamon ,zamieszać.Gotować 30 min na malutkim ogniu.Orzechy sparzyć zdjąć skórkę i posiekać .Morele wyjąć z soku i pokroić na małe kawałeczki.Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.Ryż wymieszać z orzechami,morelami i bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halinka1011 11.12.2010 11:11
pyszny ryż

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak