Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Vol-au-vent czyli przekąska z ciasta francuskiego

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

foremki z ciasta francuskiego 3 szt
pieczarki 6 szt
cebula 1 szt
szynka konserwowa 3 pl
śmietanka 150 ml
serek topiony śmietankowy duży 1/2 szt
sól
pieprz
przyprawa uniwersalna
margaryna do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Vol-au-vent czyli przekąska z ciasta francuskiego

Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i wrzucamy na patelnię. Doprawiamy pieprzem. Dusimy 5-10 minut pod przykryciem, żeby pieczarki oddały nadmiar wody, a następnie smażymy do czasu, aż cała woda wyparuje.

Szynkę kroimy w kostkę o boku około 1cm i dodajemy do pieczarek. Chwilę smażymy, po czym na patelnię wlewamy śmietankę i serek topiony. Doprawiamy przyprawą uniwersalną. Mieszamy, aż sos uzyska jednolitą konsystencję.

Foremki nadziewamy przygotowanym sosem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 2-3 minuty, celem podgrzania foremek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 18.03.2013 13:10
bardzo smaczny pomysł :)
Iwona56 15.06.2012 10:18
wygląda znakomicie
Kate131 30.05.2012 08:03
fajny pomysł
smakowita 01.05.2012 20:56
fajne
Brigitte 10.12.2011 10:07
oryginalny przepis - w sam raz dla mojego łasucha ;)
polly66 31.05.2011 08:07
boskie!!!
matii6 14.03.2011 20:30
jak to smacznie wygląda,,pycha
Izabela/bella81 09.01.2011 22:44
pyszności:)
aginaa 16.12.2010 20:40
super, az mi slinka leci
Emilia22 13.12.2010 17:43
fajnie wygląda
IZABELA29 13.12.2010 09:58
fajne
pacpaw 11.12.2010 22:44
uwielbiam ciasto francuskie,a takie połączone zostało stworzone chyba specjalnie dla mnie:) super!
alaaa 11.12.2010 17:19
rewelacja
MAR3STA 11.12.2010 17:16
pychota!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak