Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

oponki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ser biały 1 kg
mąka 1 kg
jajko 3
kwaśna śmietana 3 łyżki
proszek do pieczenia 1
masło 1/2
spirytus 1 łyżeczka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: oponki

do smietany wsypujemy proszek do pieczenia i zarabiamy, następnie wszystki składniki z roztopionym masłem razem zarabiamy na gładkie ciasto (oczywiscie bez cukru pudru). Następnie wałkujemy ciasto na grubosc ok 1cm i wycinamy krązki szeroką szklanką lub kubkiem, a następnie wycinamy małe dziurki (najlepiej dziubkiem od butelki) Smażymy na głębokim tłuszczu (najlepiej zwierzęcym) na złoty kolor po obu stronach, po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

PaniMISIOWA 28.04.2013 13:25
uwielbiam domowe smakołyki
Magda24 21.11.2012 16:09
smaczne, aż bym zjadła takiego oponka :)
plocia 28.05.2012 20:52
Nie ma to jak własnej roboty
sunnymood 15.11.2011 14:25
super:)
Emilia21 05.11.2011 10:44
rewelacja
Magdalena/26Mooi 02.06.2011 15:34
bardzo lubie
banditka 15.03.2011 07:34
smaczne :)
monisia1977 13.03.2011 17:51
dobre
Karolcia12 18.02.2011 21:35
pysznie wyglądają
Mati13 22.12.2010 15:07
ładnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak