Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PSZCZÓŁKA

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 10 łyżek
cukier 5 łyżek
miód płynny 2 łyżki
margaryna 15 dkg
jajko 3 sztuki
cukier drobny 4 łyżki
mleko 0,5 litra
mąka ziemniaczana 1,5 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
cukier waniliowy 2 opakowania
masło 1 kostka
jajko 4 sztuki
cukier 1 szklanka
woda 2 łyżki
mąka pszenna 0,5 szklanki
mąka ziemniaczana 0,5 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: PSZCZÓŁKA

Ciasto: z mąki, cukru,miodu, sody,margaryny,jajek i przyprawy do piernika wyrobić mikserem ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki - piec ok 15-20 minut.
Krem:
Z 0.5 litra mleka odlać 1/4 szklanki i wymieszać z mąką. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi. Wlać mleko z mąką i zagotować budyń. Do ciepłego budyniu dodać masło i wolno ucierać na gładką masę.
Biszkopt:
Ubić pianę z białek na sztywno i powolutku wsypywać cukier.Potem żółtka i miksować. na końcu woda i mąka. Piec w temperaturze 220 stopni po 20 minutach zmniejszyć do 180 piec w sumie ok 30-40 minut.
Wkładamy do foremki ciasto piernikowe na to krem na to biszkopt znowu krem - ciasto piernikowe i na końcu można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 08.07.2011 18:26
pszczółka jest nie bezpieczna
iwona332 18.09.2010 13:41
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak