PSZCZÓŁKA

PSZCZÓŁKA

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    10 łyżek
  • cukier

    5 łyżek
  • miód płynny

    2 łyżki
  • margaryna

    15 dkg
  • jajka

    3 sztuki
  • cukier drobny

    4 łyżki
  • mleko

    0,5 litra
  • mąka ziemniaczana

    1,5 łyżki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cukier waniliowy

    2 opakowania
  • masło

    1 kostka
  • jajka

    4 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • woda

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    0,5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    0,5 szklanki
  • przyprawa do piernika

    1 opakowanie
  • soda oczyszczona

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto: z mąki, cukru,miodu, sody,margaryny,jajek i przyprawy do piernika wyrobić mikserem ciasto podzielić na 2 części i upiec 2 placki - piec ok 15-20 minut.
Krem:
Z 0.5 litra mleka odlać 1/4 szklanki i wymieszać z mąką. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi. Wlać mleko z mąką i zagotować budyń. Do ciepłego budyniu dodać masło i wolno ucierać na gładką masę.
Biszkopt:
Ubić pianę z białek na sztywno i powolutku wsypywać cukier.Potem żółtka i miksować. na końcu woda i mąka. Piec w temperaturze 220 stopni po 20 minutach zmniejszyć do 180 piec w sumie ok 30-40 minut.
Wkładamy do foremki ciasto piernikowe na to krem na to biszkopt znowu krem - ciasto piernikowe i na końcu można polać polewą czekoladową i posypać wiórkami kokosowymi

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Krzysztof42

08.07.2011 18:26
pszczółka jest nie bezpieczna

iwona332

18.09.2010 13:41
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat