Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarninówka korzenna z rodzynkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

owoc tarniny 0,5 kg.
suszone śliwki kalifornijskie 25 dkg
alkohol 5 szkl.-70%
Goździki całe Prymat 8 szt.
miód 6-7 łyżek
kwiat głogu 1 suszony
wódka 3,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: tarninówka korzenna z rodzynkami

owoce umyć,tarninę nakłuć,śliwki pokroić,owoce,gożdziki i głóg wsypać do 5 litrowego słoja,zalać spirytusem,zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 4 tyg.co 5 dni wstrząsnąć słojem,zlać nalew znad owoców,owoce odcisnąć uzyskany płyn połączyć z nalewem,wymieszać i odstawić do sklarowania,4 szklanki nalewu połączyć z wódką,jaśli jest więcej to zlać do butelki i zostawić do innych trunków-wzmacnia smak,miód wymieszać z 1/2 szklanki wody,zagotować,odszumować,ostudzić połączyć z nalewką,wymieszać,wstrząsnąć butelką,zakręcić i odstawić na pół roku,klarowną nalewkę zlać osad filtrować,połączyć i można pić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 14.04.2013 11:12
super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak