Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nalewka wiśniowa z wędzonymi śliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wiśnie bez pestek 1 kg.
cukier 0,2 kg
śliwki mocno wędzone 10 dkg.
alkohol 1 l-70%
cynamom Prymat szczypta
Goździki całe Prymat 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: nalewka wiśniowa z wędzonymi śliwkami

wiśnie umyć,wydrylować włożyć do słoja,kilka zostawić z pestkami,zalać alkoholem i odstawić na słońce na 4-6 tygodni,zlać nastaw a owoce zasypać cukrem i trzymać w słonecznym miejscu 2-3tyg.zlać sok,wycisnąć wiśnie i połączyć nastaw,sok,sok z wyciśniętych wiśni,powinniśmy otrzymać ok.1,5l nalewki,dodać cynamon,gożdziki,wstawić do chłodnego pomieszczenia,w pażdzierniku dodać mocno wędzone śliwki wraz z pestkami,po 4-5tygodniach powinna mieć wyrazisty smak,powinna leżakować co najmniej rok.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 13.12.2013 15:18
z dodatkiem wędzonych śliwek nie próbowałam aż jestem ciekawa jak smakuje
Wafelek2601 10.11.2012 08:29
Uwielbiam domowe nalewki
caralajna 28.09.2012 13:18
nie piłam jeszcze takiej, na pewno ciekawie smakuje
Iwona51
Iwona51 06.01.2012 00:10
fajne
Jaheira11 23.11.2011 18:39
te śliweczki muszą być pyszne
Ewelina38 02.08.2011 10:29
zapewne pyszna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak