Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

omlet z kalafiorem lub szparagami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 6 szt
masło 4 dag
woda 2 łyżki
sól

Przepis i sposób przygotowania na: omlet z kalafiorem lub szparagami

nadzienie:
80 dkg kalafiorów lub szparagów (1 duży kalafior lub 2 małe)
3 dkg masła
sól, cukier

Ugotować kalafiory lub szparagi.
Świeże jaja umyć, wybić do garnuszka, rozmącić dokładnie trzepaczką dolewając wodę, osolić. Jaja wylać na patelnię na rozgrzany tłuszcz. Smażyć powoli. Omlet podważyć szerokim nożem od boków patelni, aby na dno spłynęła płynna masa jajeczna. Włożyć pod spód omletu trochę tłuszczu. Gdy omlet zetnie się i spód będzie lekko rumiany, a powierzchnia omletu o konsystencji galaretowatej, omlet jest gotów.
Kalafiory odcedzić, podzielić na małe części, ułożyć na środku omletu, skropić stopionym masłem, złożyć na pół i za pomocą noża zsunąć na ogrzany półmisek. Pokroić na porcje. Przybrać listkami sałaty lub zieloną pietruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak