Przepis i sposób przygotowania na: jaja w koszulkach w sosie śmietanowym
⅛ - ¼ l śmietany
5 dkg cebuli
¼ l wody
3 – 4 dkg mąki
1 kostka przyprawy do zup
sól, cukier, ocet
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zalać ¼ l wody, ugotować pod przykryciem, przecedzić. Do wywaru dodać kostkę przyprawy do zup, rozpuścić, podprawić mąką rozmieszaną z 3 – 4 łyżkami wody, zagotować. Połączyć ze śmietaną, przyprawić do smaku cukrem, solą, octem. Sos powinien być kwaskowo-słodki. Zagotować wodą z solą i octem.
Świeże jaja dokładnie umyć, wybijać tuż nad powierzchnią wody, aby nie spadały z dużej wysokości. Gotować 3 – 4 minuty. Gdy białko się zetnie, wyjmować jaja łyżką cedzakową, osączyć i podawać na ogrzanym półmisku oblane sosem śmietanowym.