Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tort z biszkopcików z masą kawową

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopty ok 60 szt
jaja 3 szt
cukier 20 dag
kawa 3 dag
margaryna 1
spirytus kieliszek

Przepis i sposób przygotowania na: tort z biszkopcików z masą kawową

jaja ubić z cukrem dodać do rozwierconej margaryny, dodawać po trochu zapażonej kawy (w niewielkie ilości wrzątku), dodać spirytus.


lukier pomadkowy kawowy:
30 dkg cukru
30 dkg cukru
⅛ l wody
wanilia
½ łyżki octu (6%)
napar z kawy pozostałej z przyrządzanej masy


Tortownicę wyłożyć biszkopcikami, przycisnąć je, jeśli zachodzi potrzeba, nakładać na przemian warstwę masy kawowej i biszkopcików, tak aby na wierzch była warstwa biszkopcików ułożona spodami do góry. Przycisnąć tort krążkiem, lekko obciążyć, wynieść do zimnego pomieszczenia. Przygotować lukier – z cukru, wody i octu ugotować syrop „do piórka”. Trochę go schłodzić. Ciepły lukier wlać do miski i ucierać tak długo, aż zbieleje.
Starannie zsuwać nożem osadzający się na brzegach miski lukier, rozetrzeć silnym naparem kawy, przyprawić wanilią, dobrze rozetrzeć. Tort polukrować dwukrotnie.

Boki obsypać zmiażdżonymi i zrumienionymi biszkopcikami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak