Kapuśniak z fasolą

Kapuśniak z fasolą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1/2 główki
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • masło

    2 łyżki
  • mąka

    1 łyżka
  • pomidory

    1 lub 2 (w zależności od wielkości) szt
  • śmietana

    1/2 szklanki
  • fasolka perłowa

    garść
  • cebula

    1 średniej wielkości
  • parówki

    20 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Oczyścić i obrać włoszczyznę, ugotować ją wraz z pomidorami i cebulą. Cienko poszatkować kapustę i dusić pod przykryciem, dodając masło i 2 łyżki wody.
Tymczasem w oddzielnym naczyniu, ugotować fasolkę perłową, wcześniej zalewając ją 2 szklankami zimnej wody.
Gdy wszystko będzie miękkie, połączyć wszystkie składniki w następujący sposób:
najpierw przecedzić wywar z warzyw do innego garnka, przetrzeć pomidory i cebulę do zupy, potem wrzucić uduszoną kapustę i ugotowaną fasolkę, dolewając wywar z jej gotowania.
posolić do smaku, podprawić śmietaną roztrzepaną z mąką. Przed samym podaniem włożyć do zupy obrane ze skórki i pokrojone w talarki kiełbaski.

Rada:

do zupy można dodać majeranek, który ułatwia trawienie, zwłaszcza gdy wśród składników potrawy znajduje się fasola.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ben-ka

13.03.2011 19:54
ciekawy przepis - tak jeszcze nie jadłam.

marcia71

25.02.2011 16:04
wygląda apetycznie

gosia561

18.02.2011 23:39
ooo, bardzo fajne

ewelina/bunia

02.11.2010 10:26
smaczne?

buksiak12

29.09.2010 12:03
smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat