Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułki drożdżowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

drożdże 10 dag
mąka tortowa 1 kg
jajko 5
sól 2 łyżeczki
margaryna 250 dag
mleko 250 ml
cukier 2 łyżki
woda 2-3 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Bułki drożdżowe

Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru .Odstawiamy do wyrośnięcia na pól godziny .Po tym czasie do miski wsypujemy mąkę ,wbijamy 4 jajka ,.Dodajemy sól ,wlewamy mleko i rozpuszczona i przestudzona margarynę .Wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośniecia na około 1 godzinę .Gdy podwoi objętośc wykładamy na stolnice i rwąc rękami kształtujemy kulki wielkości małej pomarańczy .Układamy na blaszce posypanej mąkę i posmarowanej tłuszczem .Piekarnik nagrzewamy do 175* C .Jedno jajo roztrzepujemy z odrobiną wody i smarujemy każdą bułkę przed wsadzeniem do piekarnika.Pieczemy 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 30.12.2013 07:51
pyszne buleczki
aisoglam 20.06.2013 18:27
Domowej roboty pieczywko jest najsmaczniejsze :)
kochanyptysiu 20.06.2012 12:06
piękne
Ewa111 23.01.2012 12:44
takie swojskie bułeczki są o niebo lepsze od tych ze sklepu
Weronika_eM 26.09.2011 21:32
pyszne bułeczki
Beatris 09.08.2011 17:58
Bardzo smakowite.
barbara11561 12.04.2011 16:41
Pyszne śniadanko:)
ben-ka 31.12.2010 09:31
Zjadłabym tak apetycznie wyglądają:)
IZABELA29 10.12.2010 18:30
i mega pyszne
MAR3STA 10.12.2010 16:53
mega udane bułeczki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak