Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyszne ptysie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 szklanka
masło 8 dag
jajko 3 duże
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pyszne ptysie

Do garnka wlewamy niecałą szklankę wody i dodajemy masło i sól. Czekamy aż się rozpuści i zacznie wrzeć. Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aby powstała gładka masa. Gotowe ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Gdy będzie chłodne dodajemy proszek do pieczenia i miksujemy, a następnie wbijamy po jednym jajku ciągle miksując ciasto. Blachę do pieczenia należy wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Gotowe ciasto ptysiowe przekładamy do szprycy i wyciskamy na blachę małe porcje ciasta. Pieczemy w temperaturze 250 stopni na złoty kolor. Tak upieczone ptysie można podawać z owocami, bądź bitą śmietaną. Pycha!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak