Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Filet z halibuta z kaszą pęczak

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 2 szt
kapary 4 szt
pęczak 20 dag
bób 10 dag
boczek 5 dag
boczek 8 plastry
kiełki 1 (groszku)

Przepis i sposób przygotowania na: Filet z halibuta z kaszą pęczak

marynata:
oliwa z oliwek 4 łyżki
cytryna 4 plastry
kapary siekane 4 szt
czosnek 4 ząbki
papryka czuszka ostra 1 szt
tymianek świeży 4 gałązki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

sos:
masło 3 łyżki
szalotka 1 szt
koncentrat buraczany 100 ml
wino czerwone wytrawne 50 ml
miód pitny 100 ml
miód pszczeli 1 łyżka
pzyprawy korzenne 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
ziele angielskie 1 szczypta
liść laurowy 1 szczypta

Halibuta zamarynować w marynacie zrobionej ze składników wymienionych i odstawić do lodówki na 60 minut. Plastry bekonu suszyć 30 minut w piekarniku. Bekon posiekany podsmażyć na patelni, szalotkę, kaszę i bób całość wymieszać i doprawić. Zrobić sos: w rondelku na łyżce masła podsmażyć szalotkę, dodać miód, koncentrat buraczany, wino, miód pitny i przyprawy. Całość zagotować, aż sos zgęstnieje i zaciągnąć go pozostałym masłem i doprawić. Filety z halibuta piec 20 minut, podawać na gorącym pęczaku z plastrami bekonu i kiełkami, kaparami oraz sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak