Placuszki regionalne

Placuszki regionalne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    2 kg
  • mąka

    7 łyżek
  • jajka

    8 sztuk
  • sól

    do smaku
  • pieprz czamy mielony Prymat

    do smaku
  • śmietana

    200 ml
  • twaróg

    800 (półtłusty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy 3 całe jajka oraz jedno białko , dosypujemy mąkę i doprawiamy. Twaróg rozgniatamy widelcem i dodajemy pozostałe żółtko, śmietanę i przyprawy. Na patelnie wlewamy olej i formujemy z masy ziemniaczanej placuszki owalne i smażymy. Po upieczeniu dodajemy po łyżce twarożku i składamy na pół chwilkę smażymy i ściągamy. Podajemy ciepłe. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

RenataZ-et

20.07.2012 22:23
fajne placuszki

IlonaAlbertos

25.06.2010 14:20
Smacznie i szybko.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat