Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

supermarkizy

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 60dag
cukier puder 25dag
jaja 2
żółtko jajek 2
margaryna 40dag
dżem
cukier 1/2 szklanki
mleko szklanka
mąka pszenna łyżka
mąka ziemniaczana łyżka
cukier waniliowy
masło 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: supermarkizy

Z mąki, żółtek i margaryny zagnieść ciasto i rozwałkować je na placek grubości ok. 0,5 cm. Szklanką wykroić z placka krążki, ułożyć na blasze. Z białek ubić sztywną pianę, pod koniec ubijania dodac cukier puder. Posmarować ciasteczka przygotowanym lukrem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piec, aż lukier się zrumieni, a gdy przestygną wyłozyć na tacę polukrowaną stroną do dołu. Utrzeć masło na puch i nadal ucierając porcjami dodawać wystudzony budyń ugotowany z podanych składników. Połowę ciasteczek. posmarować kremem budyniowym, a pozostałe dżemem. Zlepiać jedne z drugimi tak, aby powstały markizy. Boki ciastek obtoczyć w orzechach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 20.10.2011 23:34
extra
aleksa123 23.08.2011 21:01
pycha
iga2 10.12.2010 16:27
dobre
magical66 10.12.2010 12:53
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak