Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Torcik na pikantnie

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 20dag
mąka 40dag
olej 2 łyzki
cebula 1
marchewka 1
strąki kolorowej papryki 2
brokuły 15dag
ziemniak 1
mleko 300ml
żółtko jajek 2
żółty ser 20dag

Przepis i sposób przygotowania na: Torcik na pikantnie

Przygotować ciasto: 30dag mąki i 10dag masła dokładnie wymieszać z odrobiną wody. 2/3 ciasta rozwałkować na posypanym mąką blacie, przełożyć do natłuszczonej formy. Wsunąć do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec 20min. w temp. 180stopni. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić w paski. Paprykę, marchewkę i cebulę oczyścić, pokroić na małe kawałki, dusić krótko na oleju, nie przerywając mieszania. Brokuły oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą, podzielić na małe różyczki. Ziemniak obrać, pokroić w kostkę, gotować z brokułami kilka minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić, dobrze osączyć na sitku. Przełożyć do duszonych warzyw. Resztę masła rozgrzać, posypać pozostałą mąką, krótko zasmażyć na małym ogniu. Wlać mleko, zagotować, odstawić do wystygnięcia. Dodać żółtka, starty ser i duszone warzywa. Przygotowany farsz rozsmarować na spodzie ciasta. Z pasków ciasta zrobić kratkę. Całość ponownie wstawić do piekarnika, piec kolejne 20min. Wyjąć z pieca, odstawić na 5 min , ostrożnie zdjąć formę. Torcik podawać na zimno.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andysz 09.11.2012 14:23
mmm świetny;]
barbara11561 03.08.2011 17:09
bardzo ciekawe
Magdalena80 10.12.2010 20:35
muszę spróbować
iza15 10.12.2010 16:43
super
magical66 10.12.2010 12:54
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak