Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

blok czekoladowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masła 300 g
wiórków kokosowych 50 g
jajko 2 szt
przesianego cukru pudru 300 g
kakao 80 g
cukru waniliowego 1 łyzka
kruchych herbatników 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: blok czekoladowy

Wyłóż prostokątną formę papierem do pieczenia.Powoli rozpuść masło na małym ogniu,wymieszaj z wiórkami kokosowymi i odstaw do przestygnięcia.Utrzyj jajka z cukrem pudrem na puszystą masę.Dodaj kakao i cukier waniliowy.Wlej cienkim strumieniem jeszcze ciepłe masło,cały czas mieszając.Uważaj-jeśli tłuszcz bedzie za ciepły.masa moze się zważyć.Rozsmaruj powstałą masę kakaową na dnie formy.Nakładaj ją naprzemiennie z herbatnikami,pamiętając że na wierzchu bloku powinna znalęźć się warstwa masy.Wstaw formę do lodówki aby blok stężał-najlepiej na całą noc Wyjmij i podziel ciasto na porcję dopiero przed podaniem.Przechowuj blok w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patusia 10.12.2010 00:41
Uwielbiam bloki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak