Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb ze słonecznikiem i sezamem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki żytniej 100 g
drożdży 15 g
cukru 1 łyżeczka
wody 1 szkl
siemienia lnianego 2 łyzki
pestek słonecznika 2 łyżki
ziaren sezamu 2 łyzki
sól
mąka chlebowa 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb ze słonecznikiem i sezamem

Pokruszone drożdże oraz cukier zalej połową szkl letniej wody i odstaw w ciepłe miejsce.Wymieszaj oba rodzaje maki ze szczyptą soli,połącz z rozczynem z drożdży i dodaj jeszcze pół szkl.ciepłej wody.Wyrabiaj ciasto tak długo aż stanie się elastyczne,przykryj je i pozostaw w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę.Ponownie wyrób ciasto,dodając siemię,ziarna sezamu i pestki słonecznika.Wszystko wymieszaj,a następnie pozostaw w ciepłym miejscu na pół godziny.-ciasto powinno podwoić swoją objętość.Uformuj z ciasta bochenek,przełóż go na blachę posmarowaną tłuszczem,oprusz mąką i ponacinaj w kilku miejscach nożem.Piecz w temp.200 stopni przez około 30 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 20.03.2012 08:37
domowy chleb jest naj...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak