Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior z szynką pod serowym beszamelem

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalafior 1 szt
szynka 4 plastry
sól
pieprz
ser żółty 50 g
masło 2 lyzki
mąka 2 lyzki
mleko 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior z szynką pod serowym beszamelem

Kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonym wrzątku przez 5-7 minut. Odcedzamy.

Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, układamy w nim kawałki kalafiora a pomiędzy nimi pokrojone na mniejsze części plasterki szynki.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy make, cały czas mieszając aby uzyskać jednolita masę a następnie porcjami dodajemy schłodzone mleko - cały czas mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Sos doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy starty na tarce ser żółty, mieszamy aż się rozpuści.

Gdy sos znowu nabierze jednolitej konsystencji polewamy nim kalafiora z szynka a następnie wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut do 170 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 20.02.2014 20:02
świetny przepis. uwielbiam kalafior.
rjustysia 31.01.2012 11:51
Niby proste danie, a jednak dosc wykwintne :)
Elżbieta17 16.11.2011 10:58
musi być pyszny:)
wiola28a 28.09.2011 14:19
pysznie się zapowiada:)
Tomek16 12.12.2010 19:09
wygląda smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak