Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bakaliowy puding

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1/3 szklanki
masło 1/2 kostki
cukier drobny 3 łyżki
Skórka pomarańczowa kandyzowan 1 łyżka
morele suszone 3 łyżki
śliwki suszone 3 łyżki
mleko 2% 1 i 1/2 szklanki
masło 2 łyżki
jabłko 1 duże
wódka 2 (słodka)
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
piernik 1 pokruszony

Przepis i sposób przygotowania na: Bakaliowy puding

Rodzynki i skórkę pomarańczową drobno siekamy. Morele i śliwki kroimy i mieszamy z rodzynkami i skórką. Zalewamy wódką i odstawiamy aż się napiją. Mleko podgrzewamy z sodą. Makę rozcieramy z masłem , dodajemy piernik, cukier, suszone, namoczone owoce, mleko i starte na dużych okach jabłko. Dokładnie mieszamy. Dwulitrowy garnek wysmarowujmey masłem, nakłądamy do niego wymieszane składniki, przykrwamy natłuszczonym pergaminem i dopasowaną pokrywką. Garnek z pudigiem wstawiam do kąpieli wodnej i gotuję na małym ogniu ok. 3-4 godz. Po tym czasie odstawiam na minimum dobę. W dniu w którym chcę go podac, gotuję jeszcze ok. 1,5 godz.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 21.08.2012 17:37
pycha
halinka1011 09.12.2010 12:52
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak