Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik szachownica

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 szt
mąka 5 łyżek
cukier 5 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik szachownica

masa serowa:
ser 1 kg
cukier 1,5 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło ekstra 1 kostka
zapach rumowy
mąka ziemniaczana 2 łyżki
jajka 6 szt

Z podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na pół, tniemy w paski o szerokości 2 cm. Masa serowa: ser mielimy. Masło ucieramy z żółtkami oraz cukrem, dodajemy pozostałe składniki oraz ser, dokładnie miksujemy. Z białek ubijamy pianę, dodajemy do sera i bardzo ostrożnie mieszamy. W blasze układamy paski biszkoptu w odległości 2 cm jeden od drugiego. W wolne miejsca układamy masę serową, następnie na ser układamy paski biszkoptu, a na biszkopt znowu ser. Pieczemy w temp. 180*c około godziny. Po upieczeniu ciasto kroimy na skos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak