Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto aroniowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1\\2 kg
margaryna 1\\2 szt
masło 1\\2 szt
cukier 30 dag
aronia 1\\2 kg
mleko 100 ml
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat
jaja 4 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto aroniowe

Na małym ogniu roztapiamy masło i margarynę i odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, mleko, aromat waniliowy, żółtka, ostudzone masło i margarynę i dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Przekładamy ją do ciasta i delikatnie mieszamy do momentu otrzymania jednolitej masy. Formę do pieczenia można wysmarować tłuszczem i posypać bułka tarta lub mąką. Na blachę nakładamy ciasto i łyżką wyrównujemy powierzchnię. Następnie gęsto układamy umytą i oczyszczona aronię. Pieczemy przez ok 45 min w temperaturze ok 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak