Ciasto aroniowe

Ciasto aroniowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1\\2 kg
  • margaryna

    1\\2 szt
  • masło

    1\\2 szt
  • cukier

    30 dag
  • aronia

    1\\2 kg
  • mleko

    100 ml
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • aromat

  • jaja

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na małym ogniu roztapiamy masło i margarynę i odstawiamy do ostygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, mleko, aromat waniliowy, żółtka, ostudzone masło i margarynę i dokładnie mieszamy. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Przekładamy ją do ciasta i delikatnie mieszamy do momentu otrzymania jednolitej masy. Formę do pieczenia można wysmarować tłuszczem i posypać bułka tarta lub mąką. Na blachę nakładamy ciasto i łyżką wyrównujemy powierzchnię. Następnie gęsto układamy umytą i oczyszczona aronię. Pieczemy przez ok 45 min w temperaturze ok 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat