Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z żółtym serem i pieczarkami :-

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1.5 szklanki + do podsypywania
sól - wg potrzeby
pieprz mielony - do smaku
masło 2 łyżki
olej - wg potrzeby
pieczarki usmażone 1 szklanka drobno pokrojonych
woda 1 (wrząca)
ser cheddar 1/2 szklanki utartego

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z żółtym serem i pieczarkami :-

-przygotować farsz mieszając pieczarki ( 3/4 szklanki ) z serem i doprawiając solą i pieprzem
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto podzielić na 18 – 20 części
-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkować i wykrawać szklanką )
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Podawać polane usmażonymi na złoto na maśle z olejem 2 cebulami ( pokrojonymi w piórka ) i pozostałymi pieczarkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 30.04.2012 08:20
mmm pycha
aisoglam 15.12.2010 06:51
Takich jeszcze nie próbowałam.
Henryka2 13.12.2010 09:14
Uwielbiam pierogi.
iwa643 10.12.2010 07:46
musze spróbowac
matii6 09.12.2010 19:59
bardzo ciekawe nadzienie,,,

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak