Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

SEROWE ZAWIJAŃCE

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 25 dag
ser ementaler 10 dag
topiony serek ziołowy 5 dag
piwo 200 ml
mleko 200 ml
jajko 4 szt
sezam 1 łyżka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
sól do smaku
olej do smażenia 1/2 szkl
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: SEROWE ZAWIJAŃCE

Ser żółty zetrzeć na średniej tarce, a serek topiony dokładnie rozgnieść widelcem, włożyć do lekko podgrzanego mleka i dalej podgrzewać, mieszać aby oba sery sie rozpuściły.
Wystudzić.
do mąki wymieszanej z proszkiem powoli wlać piwo, ciągle mieszać, aż powstanie ciasto gestości śmietany, dodać sery i dokładnie wymieszać, odstawić na 45 minut.
Na głębokiej patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem przez lejek ( ja tak robię) lub szprycą do kremu wlewać partiami ciasto, kręcąc lejkiem aby wychodziły różnego kształtu zawijaski. Smażyć z obu stron na złoty kolor, wyjąć i rozłożyć na papierowym ręczniku.
Wystudzone to pyszny dodatek do piwa
Pyszny dodatek do

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 20.02.2013 14:14
bardzo ciekawe;)
Joanna108
Joanna108 19.04.2011 17:04
ale fajne !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak