Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z pomidorami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 75 dag
mąka 1 szkl.
margaryna 1/2 kostki
jajko 6 szt.
śmietana 125 ml
olej 3 łyżki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z pomidorami

Mąkę wsypać do miski,dodać szczyptę soli i pokrojoną margarynę.Siekać nożem,potem rękoma szybko wyrobić ciasto,Jeśli trzeba,dodać odrobinę wody by ciasto było elastyczne.Następnie rozwałkować na placek na oprószonej mąką stolnicy,przenieść do formy wysmarowanej masłem,dokładnie wylepić dno i boki.Pomidory umyć,dwa odłożyć,pozostałe sparzyć,obrać,usunąć trzpienie i wodniste części,Miąższ pokroić na kawałki,rozgnieść widelcem,oprószyć solą.Spód placka ponakłuwać widelcem,przykryć pergaminem i wstawić do piekarnika,piec 6-8 minut w 200 stopniach C.Jajka wbić do miski,dodać śmietanę i miąższ pomidorów.Ubić,dodać sporo pieprzu i odrobinę soli.Ciasto wyjąć z piekarnika,zdjąć papier,masę jajeczno-pomidorową wylać na ciasto i piec 20 minut 185 stopni C.Odłożone pomidory pokroić na cząstki.Olej rozgrzać na patelni,obsmażyć pomidory,lekko oprószyć solą i pieprzem,ułożyć na tarcie.Ciasto jeszcze raz piec 5-10 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izka192 07.12.2011 15:14
bardzo lubię tarty
bami 05.07.2011 11:59
Interesujące :)
suzana 09.12.2010 09:06
ciekawe
Małgorzata113 09.12.2010 07:38
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak