Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto gruszkowe z czekoladą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 4 szt
mąka 300 g
czekolada gorzka 100 g
masło 150 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier kryształ 150 g
skórka z cytryny otarta z 1 szt
Nadzienie:
galaretka cytrynowa 1 szt
śmietana 30% 300 ml
śmietan fix 2 torebki
cukier puder 2 łyżki
czekolada gorzka 100 g
gruszki w zalewie 300 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto gruszkowe z czekoladą

Czekoladę posiekać. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem, dodawać pojedynczo ciepłe jajka, cały czas mieszając. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, czekoladę i startą skórkę z cytryny delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem formy i upiec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30-35 min. Po ostudzeniu ciasto przekroić na pół. Sok z gruszek zagotować i rozpuścić w nim galaretkę cytrynową. Dodać gruszki, zagotować i zmiksować. Przestudzoną masą posmarować dolny placek i nakryć górnym. śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru i śmietan-fixu i wyłożyć na ciasto. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i rozsmarować na płaskiej blaszce. Po zastygnięciu zeskrobywać wiórki. Udekorować ciasto i smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiabe 09.12.2010 15:08
wygląda naprawde smakowicie
eli82 09.12.2010 09:19
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak