zupa z kwasu kapusty kiszonej(pozostałej z odlania gotowanej kapusty)

zupa z kwasu kapusty kiszonej(pozostałej z odlania gotowanej kapusty)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • włoszczyza

    1 pęczek
  • ziemniaki

    6 sztuk
  • śmietana 18 proc

    1 kubek
  • przyprawa do dań Kucharek

    do smaku
  • sól do smaku

  • mąka pszena

    2 łyżki
  • olej do smażenia

  • przyprawa do zup w płynie

    do smaku
  • woda

    1 (z kapusty)
  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kiedy zostanie nam woda odlana z kapusty podczas gotowania nie wylewajmy jej,możemy przyrządzić pyszna zupę.
Włoszczyznę obrać,umyć,zetrzeć na tarce,ziemniaki obrać,pokroić w kostkę,zalać 6 szklankami wody,dodać przyprawę Kucharek do smaku,gotować do miękkości.kiedy warzywa będą miękkie,dolać wodę z kapusty(trzeba dodać indywidualnie do smaku),mąkę rozprowadzić w kubeczku małą ilością wody zimnej tak żeby miała konsystencję gęstej śmietany,dodać do gotującej zupy tak aby ją zagęścić.Zdjąć zupę z gazu,zabielić śmietaną do smaku.na patelni rozgrzać 2łyżki oleju,wrzucić pokrojoną drobno cebulę,podsmażyć ale trzeba uważać żeby nie zrumienić za mocno bo będzie gorzka,dodać do zupy.W wersji niewegetariańskiej można do cebuli dodać pokrojony boczek i smażyć razem.Dodać sól,pieprz,przyprawę do zup do smaku.Ten przepis jest o tyle trudny,ze każdy musi sam wyczuć ile wody z kapusty musi dodać,bo każda kapusta ma inny smak,jedna jest bardziej kwaśna,druga mniej.Polecam:))

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat