Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

boczek wędzony 25 dkg
włoszczyzna 1 tacka
ziemniaki 5 szt
ogórki kiszone 3 szt
kwas ogórkowy 1/2 szklanki
śmietana 1/2 szklanki
sól do smaku
ziele angielskie
pieprz w ziarnach

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa

Do garnka z wodą wrzucamy wędzony boczek, przyprawy ziarniste, pokrojone na kawałki marchewki (sporo), starte na grubej tarce pietruszkę i kawałek selera, solimy .Gdy to się pogotuje kilkanaście minut, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy jeszcze ze 20 min. Teraz pora na kiszone ogórki - najlepiej domowe, na moim blogu jest kilka sposobów ich przyrządzenia, można je znaleźć w wyszukiwarce z boku. Ogórki ścieramy na grubej tarce, wrzucamy do zupy, gotujemy 15-20 min, Na koniec dodajemy sok z ogórków, tyle, ile nam smakuje, ja daję ok pół szklanki i tyle samo nieukwaszonej śmietany. Dodaję też szczyptę cukru, żeby złamać nieco kwaśny smak zupy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 30.09.2013 06:41
bardzo lubię .
misia53 30.09.2013 00:35
ja lubię tylko wybrane ... ogórkową również...
ben-ka 29.09.2013 20:08
zupki,to ja bardzo lubię.
MAR3STA 10.12.2010 16:58
bardzo lubię ogórkową

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak