Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

szarlotka z budyniem

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50dag
masło 25dag
cukier szklanka
jaja 2
proszek do pieczenia łyżeczka
budyń waniliowy 2 torebki
mleko 3/4 l
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: szarlotka z budyniem

Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać, posiekać z tłuszczem, dodac cukier, jaja i szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Jedną wylepić dno prostokątnej formy do pieczenia. Na tej warstwie rozłożyć obrane jabłka, pokrojone na ósemki lub szesnastki. Budyń ugotować w 3/4 litra mleka. Gorący wylać na jabłka, odstawić, by przestygł. Resztę ciasta rozwałkować na placek wielkości formuy, przykryć nim warstwę budyniową. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do temp. 200stopni i piec ok. godz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 08.06.2011 23:43
smaczna
marta1371 03.01.2011 15:25
pyszna szarlotka
iza15 09.12.2010 22:05
lubie słodkości
magical66 09.12.2010 17:28
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak