Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z kremem i owocami

3.0
(15)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżeczki
sok z pół cytryny
konfitura morelowa 10dag
kwasna gęsta śmietana 10dag
masło 5dag
jajko 4
mąka 10dag
cukier 11dag
sól
orzechy włoskie 8dag
morele 3
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z kremem i owocami

Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Sok cytrynowy zagotować z konfiturą morelową. Następnie połączyć żelatyną, wymieszać. Dodać twaróg i śmietanę. Całość ponownie wymieszać, wstawić na godz do lodówki. Zagotować 100ml wody z masłem, łyżeczką cukru i szczyptą soli. Wsypać mąkę, mieszać tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od dna garnka. Przełożyć do miski, wbić jajko wymieszać. Kolejno wbijać pozostałe jajka. Ciasto ptysiowe przełożyć do szprycki, wycisnąc 8 ptysiów na wyłożoną pergaminem blachę. Piec 25-30min w temp. 225stopni. Ciastka wyjąć z pieca, natychmiast przekroić w poprzek, wystudzić. Skarmelizować 10dag cukru, lekko przestudzić, trochę karmelu przełożyć widelcem na wierzchy ciastek. Pozostały karmel podgrzać, dodać orzechy włoskie, wymieszać. Masę przełożyć na posmarowaną olejem porcelanową płytkę, odłożyć do zastygnięcia, połamać na małe kawałki. Morele osączyć, pokroić na cząstki. Spody ptysiów wypełnić przygotowanym kremem, cząstkam i moreli i orzechami. Przykryć karmelowymi wierzchami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwona56 19.12.2010 16:39
to bym zjadła
iza15 10.12.2010 16:42
pyszniutkie
misia53 09.12.2010 20:23
Ptysie z kremem jedz do woli , Jaheira ci pozwoli!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak