Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pychotka Ali

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dkg
cukier 55 dkg
białko 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 2 kostki
powidła śliwkowe 1 słoiczek
rodzynki 10 dkg
orzech 15 dkg
żółtko jajek 8 szt
mleko 1 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 2 1/2 łyżki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
mleko skondensowane 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Pychotka Ali

Wyrobić ciasto z mąki zwykłej, 16 dkg cukru, 5 żółtek, proszku do pieczenia i jednej kostki margaryny. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Podzielić na 2 części. Rozwałkować.
Ubić pianę z 5 białek z 25 dkg cukru. Orzechy posiekać.
Na rozwałkowane ciasto rozsmarować pół słoiczka powideł. Posypać połową rodzynek i połową orzechów. Na wierzch dać połowę ubitej piany. Piec w temp 150 C.
Z drugą połową ciasta postąpić dokładnie tak samo.
Masa budyniowa:
3 żółtka wymieszać z mlekiem, mąką ziemniaczaną, resztą cukru i cukrem waniliowym. Ugotować budyń i przestudzić. Następnie utrzeć z kostką margaryny.
Mleko skondensowane wcześniej zagotować w puszcze na kajmak.
Układać warstwy od dołu: placek, masa budyniowa, kajmak, placek (pianą do góry).
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 17.08.2011 23:22
Prawdziwa pychotka :)
rzenia15 19.05.2011 20:50
pyszności
Izabela28 08.12.2010 20:56
Pychotka:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak