Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z suszonych borowików zwana kremem magnackim

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

suszonych kapeluszy borowików 6-8
esencjonalnego rosołu 1 litr
gęstej śmietany 1 szklanka
mąki 1 łyżka
mleko 1/2 szklanki
wody 1/2 szklanki
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z suszonych borowików zwana kremem magnackim

Kapelusze borowików moczymy w wodzie z mlekiem przez kilka godzin(lub cała noc). Gotujemy do miękkości (pod przykryciem) w wodzie, w której się moczyły. Odcedzamy na gęstym sicie. Wywar z grzybów łączymy z rosołem (3 łyżki odlweamy). Grzyby siekamy jak najdrobniej lub przecieramy przez ostre sito i dodajemy do wywaru. Zagęszczamy mąką rozprowadzoną w 3 łyżkach zimnego wywaru, doprawiamy solą do smaku, zagotowujemy, trzymamy na ogniu do 3 min. Po zdjęciu z ognia łączymy z ubitą śmietaną.

Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak